З Днем народження, Одеса!

2020-09-01

/Files/photogallery/1/P1010018.JPG

2 вересня відзначає свій День народження Одеса. Місто поступово розвиває свій творчо-виробничий потенціал. Особливо це стосується харчової промисловості, туризму, транспорту, культури, освіти, науки, мистецтва, торгівлі, будівництва, посередницьких послуг, медицини, видавництва тощо. Це також столиця відпочинку, гумору та різних розваг. У місті діє досить багато значних організацій, які займаються різними видами організаційно-творчої діяльності та задовольняють необхідні потрібності його мешканців та гостей міста. В місті досить часто проводяться високого рівня саміти, фестивалі, форуми, виставки, конференції, ярмарки, екскурсії тощо.

В Одесі діє ряд досить відомих театрів. Це Національний академічний театр опери та балету, музичної комедії, український музикально-драматичний імені В. Василько, юного глядача, російської драми, ляльковий, Дім клоунів, в якому працюють досить популярні артисти Георгій Делієв, Борис Барський, Яна Делієва, та діє посольство сміху.

З 2000 року щоквартально видається альманах «Дерибасівська-Ришельєвськая», головним редактором якого є Фелікс Кохріхт. Традиційно на початку вересня виходять у світ видання, присвячені Дню народження улюбленої Одеси, створені в співдружності АТ ПЛАСКЕ, Одеського літературного музею та Всесвітнього клубу одеситів. Радісно, що протягом 18-ти років Одеський літературний музей за підтримки меценатів презентує свій подарунок до дня міста – «Одеський календар». Починаючись вереснем нинішнього року і закінчуючи серпнем наступного, календар знайомить з однією з одеських вулиць. У цьому році він присвячений Старопортофранківській – вулиці, яка є своєрідною межею між центром і Молдаванкою. Назва вулиці красномовно свідчить про її зв’язки з режимом вільної торгівлі – порто-франко. Кордон порто-франко неодноразово змінювалася, але приблизні обриси майбутня вулиця придбала в 1827 році. Спочатку набагато більш протяжна, вона починалася від Херсонського узвозу і тягнулася до дачі Ланжерона. Однак в 1902 році Міська Дума приймає рішення про закінчення вулиці в кордоні з Преображенської. У 1927 році вона перейменована в Комсомольську. Остаточно історичну назву – Старопортофранківська – було повернуто в 1990 році. На цій вулиці не було ні жвавої торгівлі, ні елітних магазинів, зате були дешеві столові, притулки, богадільні, училища, створення яких пов’язане з іменами таких благодійників, як Григорій Маразлі, Лазар Бродський, сім’я Ефруссі. А серед літературних імен, що зустрічаються на Старопортофранківській – Ілля Ільф, Віра Інбер, Семен Юшкевич, Михайло Жванецький, Степан Олійник. У цьому році було надруковано дуже мало примірників і Одеському Товариству «Знання» на жаль нічого не дісталось.

В цілому у місті досить успішно працюють також храми, музеї, бібліотеки, готелі, санаторії, ринки, ресторани, кафе, культурно-освітні центри та різні ансамблі. Постійно активізують свою діяльність на користь міста різні громадські та волонтерські організації. Так, наприклад, Товариство «Знання та вміння» постійно займається різноманітною просвітницько-дизайнерською діяльністю та інформує про розвиток культурно-творчого напряму міста в різних своїх ЗМІ.

Є в діяльності міста і досить багато різноманітних проблем. Це поступове погіршення житлово-комунального стану багатьох будинків. Досить довго ведеться будівництво чи ремонт багатьох транспотно-побутових споруд, особливо трамвайних. Ще є значний галас від окремих дитячих комунальних установ. Неможливо отримати достовірну форму №1 для жителів комунальної квартири. Дуже мало уваги адміністрація міста приділяє знедоленим верствам населення. Не надається необхідна консультативно-технічна підтримка для людей похилого віку при роботі з комп’ютером. Місто набрало досить багато кредитів та має значну заборгованість. Значна кількість тендерів у місті проводиться з окремими порушеннями. Активно йде забудова прибережної рекреаційної зони.

Бажаємо всім жителям доброго здоров’я, гарного настрою, удачі, радості. А любов і розуміння близьких людей нехай будуть тією опорою, яка допоможе подолати будь-які випробування! Щастя Вам та добробуту.

Кол-во просмотров: 343

Комментарии